220.000 woorden vol romantiek, intriges en een beetje seks her en der van oer-Hollandse bodem: het eerste deel van mijn driedelige feelgoodserie Campinggeluk is net verschenen, de twee delen erna volgen in mei en juni. Natuurlijk schreef ik deze drie zomerse snoepjes niet tegelijkertijd, maar het scheelde niet veel…

1/11 Kijkje in de Campinggeluk-keuken

Hoe het begon

Planbord Campinggeluk: zo schrijf je 3 boeken tegelijk-1

‘Ja! Ik wil graag met je in zee, maar kun je nog een derde boek aan je oeuvre Campinggeluk toevoegen?’ Natuurlijk zeg je dan geen nee tegen uitgever Hedda Sanders van Luitingh Sijthoff, dé uitgeverij van de fijnere feelgoodroman in Nederland! Bovendien zeg je geen nee als je gevraagd wordt om de eerste twee delen (eerder in eigen beheer uitgegeven) grondig te herzien. In samenspraak met een superstrakkestrenge maar altijd rechtvaardige redacteur. Want als je almaar in je eentje aan het schrijven bent, is samenwerken met een professioneel team van grote meerwaarde! Maar eh…ik had me niet helemaal gerealiseerd dat ik in een half jaar tijd zo ongeveer 220.000 woorden moest produceren, herschrijven, weggooien of anderszins onder handen nam.

Zo ging het verder

Ik maakte een plan voor het derde boek, interviewde een brandweervrouw en campingbeheerder voor de ontbrekende technische details en ging aan de slag. Zeven dagen per week, drie maanden lang. Af en toe Planbord Campinggeluk: zo schrijf je 3 boeken tegelijk-2had ik een betaalde klus tussendoor, daarna buffelde ik vrolijk verder. De laatste scene schreef ik de dag nadat mijn schoonvader aan corona overleed, achter elkaar drieduizend woorden vlogen uit mijn digitale pen. En paar dagen later durfde ik er pas naar te kijken en was verbijsterd: ik verwachtte een onsamenhangende woordenbrij maar ik had het verhaal precies zo afgehecht als ik ooit bedacht had. Misschien had ik een beetje energie van boven gehad?

 

Planbord Campinggeluk: zo schrijf je 3 boeken tegelijk-3

En toen gebeurde het

Redacteur Rianne Koene stuurde het manuscript van het eerste deel met haar opmerkingen naar mij op. Wat?! Ze vond het verhaal superleuk. Maar er klopte helemaal niets van wat ik geschreven had! Oké, dat is niet waar, maar zo voelde het een paar weken lang. Inconsequenties, onduidelijkheden en who the fuck is KLAAS? (ik had zelf ook werkelijk geen idee, bij dit eenmalig gedropte personage). Vol goede moed maakte ik een schema op mijn planbord en plakte geeltjes (en groentjes & blauwtjes) met niet-te-negeren aanpassingen tijdens het herschrijven. Deel twee en drie kwamen retour, met – halleluja – veel minder kanttekeningen. Ik scherpte de spanningsbogen aan, er sneuvelden wat personages en ik schreef een paar extra seksscenes (speciaal voor de dames die niet van lezen houden, maar dan wél deze scenes lezen: ik noem geen namen). En het beoogde en verrukkelijke gebeurde: het romantische avontuur van de twee campingvriendinnen in drie delen viel als een puzzel in elkaar. Drie boeken tegelijk (her)schrijven? Done!

Een seizoen lang Campinggeluk

Er volgden in samenspraak drie zomerse titels en drie prachtige covers. We pasten de campingplattegrond voorin bij elk boek aan de wisselende caravanbezetting aan en bedachten een paar extra illustratieve geintjes in het binnenwerk. En nu, een half jaar later, is het zover en ben ik supertrots om het begin van een seizoen boordevol Campinggeluk aan te kondigen:

  • Een onverwachte zomer’ (ebook) nieuw verschenen!
  • Bruiloft op slippers’ (ebook): verschijnt 25 mei 2021
  • ‘Grenzeloos genieten’ (ebook, link volgt), verschijnt 22 juni 2021
  • Luisterboeken: alle delen verschijnen bovendien achter elkaar als luisterboek (half mei, half juni, half augustus 2021).

Nieuwsgierig? Lees meer over Campinggeluk en bestel op Boekenwereld.com of de andere gebruikelijke verkoopkanalen.