Typische campinggasten? Ik beschrijf er zestien die je beslist bekend voorkomen. Deze types vind je namelijk (bijna) overal waar mensen bij elkaar kruipen. Hierbij het tweede kwartet (de andere acht komen eraan!):

De weerman

’Wat een weertje hè?’ In alle vroegte dringt Marco’s weersupdate door de kier van je caravanraam binnen. Je gluurt vanuit je gezellige bed onder het gordijntje door.
‘Zo is het, hollen of stilstaan’, praat Marco jouw buurman bij. Het blijkt onderdeel van zijn ochtendritueel, op de terugweg van de minisupermarkt waar hij zijn krantje en verse broodjes haalt. Jij hebt deze zomer geen Buienradar nodig, jij hebt Marco de weerman!

De voyeur

De voyeur staat meestal tegenover je en ziet álles wat er rondom jouw tent gebeurt. Kom je ’s ochtends uit de voortent gestommeld, dan zit hij (meestal) al wijdbeens de tent met een bak koffie en kijkt je recht aan. Ook goedemorgen! Hij kijkt toe als je je opvoedskills op de kinderen loslaat en als jullie ’s avonds gaan eten. Natuurlijk mist hij ook geen seconde van het schouwspel dat zich voor zijn ogen voltrekt wanneer een enorme hoosbui je voortent volledig blank zet en jullie met twee man sterk proberen het water van de luifel te laten lopen terwijl de kinderen veilig in hun stoel moeten blijven zitten. Helpen? Ho maar! De voyeur laat zijn koffiekopje nog eens vullen en kijkt vanonder zijn droge luifel genietend toe hoe zijn overburen zich redden.

Groene Lieke

‘Heerlijk toch, om zo met elkaar buiten te leven’, glimlacht Lieke wanneer je een paar dagen na aankomst met je kleurige vaat op de afwasplek aanschuift. Ze draait ondertussen je kraan dicht. ‘Sorry, ik kan gewoon niet zo goed tegen verspilling. Mijn makke.’ Ondertussen schenkt ze een substantie van onbestemde kleur door een vergiet met theedoek erin. ‘Vlierbloesemlimonade’, legt ze uit op jouw vragende blik. Gewoon gratis uit de natuur. Wist je dat het zuiverend werkt?’ Groene Lieke beleeft kamperen heel anders jij, verfrissend wel…

De regelneef

‘Hai!’ Een energieke man komt met uitgestoken hand op je af. ‘Leuke tent! Jullie zijn net aangekomen? Ik ben Erik, ik sta op het hoekje bij het zwembad. Zin om morgen mee te barbecueën? ‘Het is een activiteit voor de hele camping, leer je meteen iedereen kennen!’ Thuis is Erik de grote regelneef en op camping Buitenlust dus ook. Want iemand moet het doen, Erik doet het graag.

Lees over die vier andere typische campinggasten (de burgemeester, la diva, het campingduo en de doorzakbuuf)

Deze columns verschenen eerder in zomer 2019 en zomer 2020 in Vrouw, het weekendmagazine bij de Telegraaf. Illustratie: Simon Weeda