Typische campinggasten? Ik beschrijf er zestien die je beslist bekend voorkomen. Deze types vind je namelijk (bijna) overal waar mensen bij elkaar kruipen. Hierbij de eerste vier (de andere twaalf komen eraan!):

De burgemeester

Je komt hem vooral tegen in het laagseizoen. Kenmerken: een vijftiger of zestiger die zich gedraagt of de camping van hem is. Hij komt er al (tientallen) jaren en zet zijn caravan elk jaar op hetzelfde plekje. Jij bent slechts de passant die toevallig even ‘zijn’ camping bezoekt. Er zijn burgemeesters bij die bij aankomst hun snoeischaar uit de caravan pakken en de heg even bijknippen. Niet om de onderhoudsmannen te helpen, maar om wat extra ruimte op zijn plek te creëren. Daar heeft hij als burgemeester immers recht op!

La diva

Annet houdt zich niet aan de dresscode ‘camping’. Ze zou het niet eens kúnnen. Alle ogen volgen haar als ze langs schrijdt in het weinige dat haar diepgebruinde lichaam bedekt. Haar royale boezem danst uitbundig onder het luipaardjurkje mee op haar heupwiegende tred richting het winkeltje. Elk grasveld of grindpad verandert in een catwalk onder haar goudkleurige slippertjes. Op de terugweg, de Telegraaf in haar ene hand en elegant zwierend in haar andere hand het tasje met de afbakbroodjes en croissantjes, glimlacht la campingdiva jullie vriendelijk toe. Ook dat nog!

Het campingduo

Herman en Joke zijn de hoeksteen van het kampeerterrein, van welk formaat of aantal sterren jouw camping ook mag zijn. Ze stellen geen specifieke eisen aan hun plekje, je treft hen net zo goed dichtbij de herrie van de kantine als afgezonderd achterin het bos. Kamperen is hun lust en leven. Zonder dit campingduo van stavast wordt het een stuk onrustiger op de Boshoek of de Duinpan.

De doorzakbuuf

Op de camping een keertje wat met je medekampeerders drinken? In dat geval heb je mazzel met leuke borrelburen. Het moment voltrekt zich volgens het volgende scenario: je raakt op de erfgrens van jullie plekken in gesprek over het een of ander. Op een gegeven moment komen de partners er ook bij staan en beginnen mee te praten. Er verstrijkt een half uur totdat een van jullie zegt dat ‘we net zo goed even met een wijntje bij elkaar kunnen zitten’. De kinderen krijgen chips en limonade van jouw doorzakbuuf en voor je het weet is het half twee ’s nachts en weet je meer over de borrelburen dan over je buren thuis.

 

Lees over de acht andere typische campinggasten: de vaste klant, lekker gekke Susan, de begripvolle buurvrouw en Jan het servicebureau of kies voor het kwartetje de weerman, de voyeur, groene Lieke en de regelneef

Deze columns verschenen eerder in zomer 2019 en zomer 2020  in Vrouw, het weekendmagazine bij de Telegraaf. Illustratie: Simon Weeda