20 jaar zzp’er: toen jullie me via LinkedIn met mijn werkjubileum feliciteerden, realiseerde ik het me pas. Of ik het jullie kan aanraden (en opnieuw deze keuze zou maken)? Lees mijn ervaringen bij de drie grootste voor- én nadelen volgens de zzp’er (uit groot onderzoek SER) en oordeel zelf:

Voordeel 1: de vrijheid om zelf te bepalen hoeveel je werkt

‘Overmorgen clean desk policy! In welke schaal zit jij? Wat hebben ze vandaag in de de kantine? Nog twee dagen, dan is het weekend.’ Ik vind het heerlijk om tijdelijk tussen collega’s te werken. Maar na een tijdje moet ik weg. Op naar de vrijheid: dé reden waarom ik ervoor gekozen heb zzp’er te worden, en niet, zoals zovelen toen dachten, omdat het zo fijn te combineren viel met jonge kinderen (alsof je kunt werken als je kind slaapt, als ie slaapt…). Al vanaf het begin kan ik soms dagenlang achter elkaar werken met het idee: straks doe ik twee dagen helemaal niks. Lees ik een boek, ga ik door de stad wandelen en iets onzinnigs kopen. Moet je wel echt doen, genieten van die vrijheid.

Nadeel 1: zelf voorzieningen treffen

Mijn boekhouding is vanaf het begin uitbesteed, spaargeld opzij gezet (maar een serieus pensioen kan ik het nog niet noemen) en sinds zeven jaar huur ik kantoorruimte buitenshuis om ongestoord te kunnen werken. Een keer in die twintig jaar ben ik in de verleiding geweest een vaste baan aan te nemen (hoofdredacteur grootoudermagazine), de personeelsdame wees me op de USP’s: auto van de zaak! Telefoon van de zaak! Maar die had ik dus al. En mijn vrijheid moest ik inleveren. Lees voordeel 2, tref je voorzieningen zoals het je zelf het best uitkomt. Dan wordt dit nadeel gewoon een voordeel.

Voordeel 2: de eigen verantwoordelijkheid

Een opdracht niet aannemen. Een nacht doorwerken. Werk zo inrichten dat je met prettige, professionele mensen samenwerkt viagra generika online. Strak plannen zodat jij en je eventueel tijdelijke collega’s tijd overhouden om met liefde, aandacht en vooral veel plezier de klus te klaren. Als je zélf goede keuzes maakt, heb je daar zelf last van. Lukt niet altijd, maar je wordt er steeds beter in.

Nadeel 2: schommelingen in het inkomen

Elk nadeel heb zijn voordeel: hoe saai is het om elke maand hetzelfde te verdienen? En te weten wat je over drie jaar bij dezelfde baas verdient? Ik heb vette én magere jaren gekend. Was als een van de eersten in 2008 aan de beurt toen de crisis uitbrak (‘want iedereen kan schrijven in crisistijd’) en zag mijn inkomen gedurende een aantal jaar halveren. Niet fijn, maar het leverde me wel tijd op om mijn eerste roman ‘Campinggeluk’ te schrijven (profiteer van voordeel 1).

Nadeel 3: het moeten wachten op geld

Drie keer in deze twintig jaar heb ik lang moeten wachten op geld. De eerste opdrachtgever wilde, dit speelde in de begintijd, zeker weten dat ik zzp’er was (na een indertijd GAK-controle kreeg ik vier maanden later mijn geld). De tweede betaalde een half jaar later mijn zes maanden lange hoofdredactionele werkzaamheden nádat ik een incassobureau had ingezet (dat me een derde van deze inkomsten kostte). De derde liet doodleuk weten nog geen geld te hebben en betaalde na vijf aanmaningen en vele telefoontjes later. Bij de laatste twee opdrachgevers had ik vooraf al mijn twijfels over hun betrouwbaarheid. Nog meer afgaan op je intuïtie dus.

Voordeel 3: loon naar werken

Toen ik voor mezelf begon, was ik met zo’n 600.000 mede-zzp’ers. Dat zijn er inmiddels een miljoen (van wie een kwart 45plus en hoog opgeleid). Ik herinner me een wervelende bruiloft waarop iedereen naarmate de avond (en het drankgebruik) vorderde, zzp’er wilde worden. Ik was een held die avond. Die vrijheid! Dat geld! Een paar jaar later bleek iedereen nog bij de baas te werken. Die onzekerheid! Dat geld! Als ik in een doorgaande carrièrelijn bij de baas was blijven werken, had ik ongetwijfeld meer verdiend dan nu. Zie ik aan collega’s van toen. Ik zie ook hoe sommigen van hen al aardig uitgeblust raken.

Kerst valt gunstig dit jaar, merkte eens hartje zomer een tijdelijke collega op, al bladerend door de afdelingsagenda. Gunstig? O ja, zo werkt dat. En ik besefte nog eens: wat ben ik blij dat ik zzp’er ben!